Postează răspuns 
 
Evaluarea subiectului:
  • 0 voturi - 0 în medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cresterea necesarului de insulina si dureri abdominale acute
07-02-2017, 06:16 PM
Mesaj: #1
Cresterea necesarului de insulina si dureri abdominale acute
Buna ziua,

Am din nou nevoie de ajutorul dumneavoastra dupa ce sistemul medical a dat un nou rateu! Asta nu este doar o postare pe un forum, e un strigat de ajutor!

Este vorba despre mama mea, in varsta de 74 de ani (sper ca varsta nu reprezinta un impediment) care a fost diagnosticata acum aproape doi ani cu diabet. Datorita problemelor hepatice (hepatita cronica C) s-a recurs la tratamentul cu insulina, doza stabilita fiind de 6 unitati Lantus in fiecare seara.

Totul a mers bine circa un an si ceva, dupa care glicemia a inceput sa aiba valori din ce in ce mai mari.
A mers la consultul periodic si i s-a recomandat sa modifice doza functie de valoarea glicemiei de dimineata.
In felul asta au aparut glicemii cu valori de pana la 540.
La urmatorul consult s-a adaugat la tratament Novorapid, alaturi de un tabel cu numarul de unitati ce trebuiesc facute functie de glicemie, recomandarea fiind sa se ia glicemia la 2 ore dupa masa de pranz si sa se faca numarul respectiv de unitati.
Bineinteles, numarul testelor nu a fost suplimentat, dar asta e alta poveste...
A mers o perioada cu acest tratament, a continuat sa aiba glicemii de valori mari.
Problemele grave au aparut brusc, in urma cu trei saptamani cand au aparut primele crize abdominale. Crize care se manifestau cu dureri abdominale acute, iradiind in spate si in sus, parca sub forma de spasme, fara sa poata spuna clar ce o doare. Tensiunea arteriala crestea f mult. Dupa cateva zile, durerile necedand si tensiunea peste 20, am mers la urgente.
Ce ati mancat?
Ati avut scaun?
Sunteti balonata?
Intre timp criza a trecut...
Doua fiole de NoSpa injectate si trimisa acasa cu recomandarea de a reveni la consult.
Sigur ati mancat ceva greu!

La doua zile din nou la urgente, aceleasi simptome, tensiunea arteriala 24/11. Internata dupa multe insistente, investigatii facute, analize, ecograf. rx, etc.
Nu a putut fi stabilit un diagnostic.
Abia intr-un tarziu s-a facut o legatura intre valorile mari ale glicemiei si respectivele crize, fiind externata cu recomandarea de a merge la Endocrinologie.

Acolo alta belea: Nu va putem interna, sunt cate trei in pat!
Dar uitati, schimbam schema de tratament:
faceti insulina rapida de doua ori pe zi, ba nu, de trei ori ... si seara faceti Lantus.
Bun, a explicat cum se face insulina rapida, nu a explicat cum se stabileste doza zilnica de Lantus. A zis prima data 14 unitati, pe 14 unitati s-a mers.

A doua zi au incepu simptomele de gripa: Stranut, nas infundat, febra usoara.
La atatea complicatii, medicul de familie ne-a recomandat sa ii dam Ampicilina daca va incepe sa tuseasca, o infectie pulmonara i-ar fi fatala.
Paradoxal, dupa inceperea tratamentului cu ampicilina parca nu a mai avut crize asa de puternice, ba chiar am crezut ca a depasit perioada critica si ca totul va reveni la normal.
De doua zile nu mai ia ampicilina si crizele au revenit, la fel de intense, imediat dupa fiecare masa. Tin intre cateva zeci de minute si cateva ore, in asa fel incat aproape ca se leaga o criza de alta.
A ajuns la limita puterilor si rabdarii, noi cei din familie la fel!
Am citit, am analizat fiecare, am intrebat farmacisti (medici mai putin, nu ne mai raspund la telefon tongue), am facut fel de fel de supozitii.
Acum gandindu-ma ca face crizele imediat dupa masa, as dori sa va intreb daca ar putea fi o relatie de cauzalitate intre masa, cresterea glicemiei si reactia pancreasului la incercarea de a produce insulina. Adica ar putea aceste crize sa fie crize pancreatice?
Glicemia ajunge si acum la valori de 280 - 400.
Ea percepe durerea ca fiind in capul pieptului dar radiaza in spate si in tot abdomenul.
Este extrem de slaba, are hepatita cronica si tine de ani de zile regim alimentar adecvat.
La analize doar enzimele hepatice au iesit marite dar ecografic are ficatul ok.

Are si probleme cardiace, hipertensiune si a facut in urma cu cativa ani o ablatie sau cum ii zice pentru tahicardie ventriculara (parca asa ii zicea).
Printre diagnosticele prezumtive a fost si feocromocitom, orice investigatie a picat cand nu a fost internata la endocrinologie, medicul facand un gest de repringere (de lehamite) cand a auzit de el.

Orice idee, orice recomandare e binevenita.
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
07-02-2017, 06:59 PM
Mesaj: #2
RE: Cresterea necesarului de insulina si dureri abdominale acute
Ar trebui internata la Parhon sau si mai bine la Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice Prof. Dr. N. Paulescu. Trebuie facute investigatii serioase si tratamente perfuzabile pentru reechilibrare. Medicii de la urgente sunt prea grabiti, superficiali sau blazati, ca sa rezolve un astfel de caz.
Sanatate mamei.
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
 Mulţumiri acordate de: Mishu
Postează răspuns 


Săritura forum:


Utilizator(i) care navighează în acest subiect: 1 Musafir(i)