Postează răspuns 
 
Evaluarea subiectului:
  • 0 voturi - 0 în medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Colica renala
05-06-2011, 05:31 PM
Mesaj: #1
Colica renala
Colica renala este o durere foarte puternica, brusca, sfasietoare, care are originea dorsal (la nivelul spatelui), in zona de proiectie a rinichiului (mai jos de ultima coasta).

Elemente de diagnostic clinic

Durerea domina tabloul clinic.Uneori incepe brusc, alteori colica este precedata de vagi simptome premonitorii:
-tensiune lombara
-presiune anala
-tenesme
-arsura peniana
-dureri si tumefactie testiculara.
Accesul dureros poate apare spontan, “din senin”, dar mai adesea este declansat de eforturi fizice, trepidatii, cure de ape minerale, bai reci, abuz de cafea, cacao, ciocolata, spanac, macris, viscere.

Sediul durerii este lombar, unilateral, la nivelul unghiului costovertebral, alteori durerea este localizata exclusiv in flancuri, regiunea perineala sau fosa iliaca respectiva.

Iradierea durerii este caracteristica:
-de-a lungul ureterului catre organele genitale externe (penis, scrot, vulva)
-spre vezica urinara (cistalgie, nevoia imperioasa de mictiune)
-spre perineu si rect (tenesme)
-spre coapsa, pe traiectul nervului femurocutanat sau sciatic (parestezii, contractura muschilor coapsei).
Durerea este intensa si profunda.Are caracter de ruptura, torsiune sau arsura.Este continua, cu exacerbari in cursul carora durerea este expulsiva, lancinanta, atroce.Se intensifica la atingerea lombei, tuse, stranut, miscari.
In momentele de exacerbare ale durerii, bolnavul este agitat, geme, se indoaie si se roteste in pat, incercand sa gaseasca o pozitie de alinare.
Colica renala se insoteste frecvent de polachiurie si cistalgie.

Alte simptome asociate durerii sunt cele digestive:
- greata, varsaturi alimentare si bilioase, eructatii, meteorism, silentiu abdominal; oprirea scaunului si gazelor (ileus dinamic) nu este rara.
Bolnavul este palid, anxios, transpirat cu extremitati reci.
Pulsul este mai des tahicardic, mai rar bradicardic.Dupa o perioada scurta de crestere a tensiunii arteriale, apare hipotensiune moderata.
In formele grave, prelungite, pot apare lipotimii, sincope, stare de soc, convulsii (la copii) sau delir (la adulti).Poate apare febra moderata (37,8-38,5 grade Celsius) si de scurta durata (3-6 ore).
La examenul local se constata exacerbarea durerii la percutia regiunii lombare cu marginea cubitala a mainii (semnul Giordano-Pasternitki).
Palparea provoaca durere vie in punctele ureterale:superior (periombilical), mijlociu (prececal) sau inferior (tuseu rectal sau vaginal).
Durata colicii este variabila, de la cateva minute pana la mai multe ore, de regula 2-6 ore.Cedeaza uneori brusc, odata cu expulzarea calculului in vezica.
Accesele dureroase prelungite si repetate la intervale scurte de timp (colici subintrante) apar in caz de inclavare a calculului in ureter.

Diagnosticul diferential:

Este necesar in formele atipice de colica (durere cu sediu sau iradieri neobisnuite, fenomene digestive accentuate, colici subintrante).
Se face cu: afectiuni parietoabdominale, musculare sau nervoase (lumbago, sciatalgii, nevralgii abdominogenitale), alte colici (biliara, saturnina, salpingita, intestinala), ileusul mecanic, apendicita acuta, hernia strangulata.
In colicile subintrante se vor lua in discutie:sarcina extrauterina, ulcerul perforat, infarctul intestino-mezenteric, pancreatita acuta.
Colicile renale fruste mai trebuie diferentiate de :sigmoidite, mioze, viroze cu lombalgii si rahialgii, spondilita, zona zoster, artrita sacroiliaca.

Particularitati clinice legate de substrat

=Litiaza renala constituie afectiunea cauzatoare a colicii in marea majoritate a cazurilor.Colica este adesea accidentul revelator al litiazei, fiind determinata de migrarea sau inclavarea unui calcul in ureter, realizand obliterarea mecanica sau contractura spastica a acestuia.
=Inflamatiile urogenitale (cistopielita, pielonefrita, tuberculoza, abces renal, anexita, spermatocistita) determina rar colici renale prin inflamatie ureterala, obliterari ureterale prin mucus si puroi (“calculi moi”), iritatia plexului renal.In aceste cazuri, colica survine pe fond dureros continuu, la bolnavi cu antecedente cunoscute si se insoteste de sindrom infectios si semne locale concludente pentru diagnostic.
=Tumorile renale si cele ale organelor din vecinatate (uter, colon, rect) cauzeaza foarte rar colici renale prin cheaguri de sange, infiltratie sau compresiune ureterala extrinseca si spasm asociat.
Rareori colicile apar la bolnavi cu sindrom hemoragipar, la bolnavi cu sindrom mieloproliferativ, tratati cu substante citostatice-citolitice.

Complicatii si perturbari asociate

=Ileusul dinamic, prin frecventa sa, poate fi considerat un semn al bolii.
=Anuria se poate produce prin ocluzia mecanica bilaterala a ureterelor sau ocluzia unilaterala si rinichi contralateral afectat in prealabil.Secretia urinara a rinichiului opus se inhiba sau se suprima prin reflex inhibitor reno-renal.Anuria dureaza, de regula, cat colica.Daca dureaza mai mult de 3-5 zile, se suspecteaza ocluzia mecanica ureterala.
=Alte complicatii mai rare, care depind de natura nefropatiei si starea functionala a rinichiului: hidronefroza, pionefroza, hematurie macroscopica, ruptura de ureter sau bazinet, abces paranefritic, septicemie, uremie acuta sau cronica.
=Socul poate apare in colicile renale subintrante.
=Retentia azotata si tulburarile consecutive ale echilibrului electrolitic (hiperkaliemie, hipocalcemie) si acidoza pot determina sau favoriza, la cardiaci, aritmiile si edemul pulmonar acut.

Conduita de urgenta

Colica renala se poate trata ambulator.Primul gest terapeutic consta in calmarea durerii.Daca s-a exclus eventualitatea abdomenului acut, se fac: aplicatii locale de caldura, bai calde, injectii i.v. lente cu procaina 1%,10-20 ml, atropina 0,25 mg si papaverina 0,04 g.Daca durerea nu cedeaza in 15-20 min., se injecteaza i.v. scobutil compus sau se face infiltratie paravertebrala cu procaina sau xilina 1% 20-30 ml.
Colicile rebele la tratament necesita administrarea de opiacee: Mialgin, Dilauden-scopolamina, morfina.
Internarea de urgenta este indicata in colicile subintrante sau prelungite, care nu reactioneaza la tratamentul instituit sau in cazurile care necesita investigatii si interventii de specialitate.

Examinari de urgenta

Examenul complet de urina- sumar de urina si a doua zi urocultura si proba Addis- radiografia renala “pe gol”.
In cazurile severe, cu oligoanurie, mai sunt necesare determinari ale ureei, creatininei, ionogramei serice si rezervei alcaline.
Alte examinari utile pentru diagnostic diferential: leucocitoza, amilazemia, transaminazele serice, glicemia, bilirubinemia.
In urina eliminata in cursul accesului se constata hematurie macroscopica sau microscopica, saruri (oxalati, urati, fosfati) si, uneori, leucociturie si piurie.In colectorul urinar poate apare calculul sau cheagul.
Examenul radiografic, “pe gol” poate evidentia calculul daca acesta este radioopac ( impregnat cu saruri de calciu).Calculii uratici si fosfatici, sunt, deseori, radiotransparenti.
Dupa calmarea durerii se fac explorari in scopul diagnosticului etiologic.
Pielografia ascendenta se face in servicii de specialitate, in cazul colicilor subintrante, in formele care evolueaza cu oligoanurie prelungita si azotemie, in care se pune problema interventiei chirurgicale.
Pielografia descendenta nu este indicata decat dupa 5-7 zile de tratament antispastic, in caz contrar fiind, deseori, fals negativa.Examinarea poate depista: litiaza renala, hidronefroza, malformatii renoureterale, sindromul de jonctiune pieloureterala, tumori renale.
Cistoscopia se recomanda in formele de colici prelungite cu presupus blocaj renal unilateral.Aceasta arata eliminarea intarziata si redusa a urinii prin orificiul ureteral respectiv, eventual urini sanguinolente sau tulburi-purulente.

Tratament

=După precizarea diagnosticului de către medicul specialist urolog, se stabileşte tratamentul medicamentos adecvat sau necesitatea de a fi internat în spital.In această perioadă, pînă la eliminarea calcului urinar, este bine să se consume cantitaţi mici de lichide. După ce se elimina piatra, atunci este momentul pentru cura de diureză. Se consideră că aceasta are eficienţă în situaţia în care se elimina, zilnic, peste 2,5 litri de urină.
Tratamentul antialgic si spasmolitic este pe primul plan.
=In colicile cu dureri moderate si fenomene generale reduse se indica aplicatii locale cu caldura, bai calde (37-38 grade C).Ceaiurile diuretice si apele minerale, in cantitate de 2000-3000 ml/24 ore, favorizeaza diureza si eliminarea consecutiva a calculului.
=In colicile violente si prelungite se utilizeaza, in ordinea eficientei :scobutil compus , 1 fiola injectabila i.m. sau i.v. la 1-2 ore interval; Mialgin si atropina, in inj. s.c.; infiltratie lombara, paravertebrala; combinatii litice (antialgice si spasmolitice).
=In cazuri cu dureri socogene se indica perfuzie i.v. lenta cu procaina 1% (40-60 ml), atropina 0,25-0,50 mg; papaverina 0,04-0,08 g si Mialgin 1 fiola. Este necesar controlul ritmului cardiac si respirator, in cursul perfuziei, deoarece se poate produce stop cardiorespirator.Sunt necesare conditii de resuscitare cardiaca si respiratorie.Morfina si succedaneele sale se utilizeaza in extremis deoarece calmeaza durerea prin actiune centrala, dar accentueaza spasmul ureteral.Asocierea cu atropina sau scopolamina corecteaza partial acest efect.
=In cazurile de colici renale prelungite, rezistente la tratament, se indica pe langa tratamentul de mai sus litotrictie, cateterism ureteral pentru dezintegrarea, mobilizarea si eliminarea calculilor, sau tratament chirurgical.In caz de oligoanurie prelungita, cu azotemie, rinichi marit dureros, ileus persistent sau complicatii septice se indica lombotomia in vederea ureterotomiei, pielotomiei, nefrostomiei sau nefrectomiei.
=Tratamentul complicatiilor: in raport cu natura complicatiei se indica antibiotice cu spectru larg in septicemii, analeptice pentru combaterea starii de soc, cardiotonice in insuficienta cardiaca, reechilibrare hidroelectrolitica si acidobazica in insuficienta renala, solutii hipertone.

Piatra de încercare a caracterului omenesc este timpul. (Menander)
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
 Mulţumiri acordate de: adrianandronache
Postează răspuns 


Săritura forum:


Utilizator(i) care navighează în acest subiect: 1 Musafir(i)