Postează răspuns 
 
Evaluarea subiectului:
  • 0 voturi - 0 în medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Colesterolul si trigliceridele
31-10-2009, 12:05 PM (Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 31-10-2009 12:08 PM de Arm-Med.)
Mesaj: #1
Colesterolul si trigliceridele
DISLIPIDEMIA reprezintă creşterea lipidelor (grăsimilor) în sânge. Dintre lipidele prezente în organism reţinem substanţe precum: colesterolul, fosfolipidele, trigliceridele.

Colesterolul este o substanţă necesară bunei funcţionări a organismului. Este utilă în formarea membranelor celulare, a unor hormoni, a vitaminei D, etc. Colesterolul este un alcool policiclic de care se leaga acizii grasi, devenind astfel o grasime care se intalneste in aproape toate alimentele de origine animala. El este transportat prin intermediul sangelui in asociatii moleculare cu proteinele (lipoproteine).
Colesterolul are două surse:

* O parte se formează la nivelul ficatului din grasimile din alimentaţ ie (cea mai mare parte a colesterolului);
* O parte provine direct din alimentele care conţin colesterol.

Deci, este normal să aveţi colesterol, însă într-o anumită limită. Peste această limită colesterolul devine nociv. Cantitatea totala de colesterol din organism este de aproximativ 145 de gr. Majoritatea se gaseste in membranele celulare, unde actioneaza ca un agent stabilizant. Aproximativ o treime se gaseste in membranele sistemului nervos - creier, maduva spinarii. Restul participa la formarea acizilor biliari, produe hormoni sexuali si ajuta la formarea vitaminei D.
Creşterea cantităţii de colesterol în sânge, peste valorile considerate normale, poartă denumirea de hipercolesterolemie.
Organismul isi fabrica singur colesterolul necesar si nu are nevoie de nici un aport alimentar de acest fel. Daca alimentele mancate contin o cantitate prea mare de grasimi colesterolul incepe sa se depuna pe vasele de sange, ceea ce duce la ingustarea arterelor. In final se poate ajunge pana la anghina pectorala sau infarct miocardic.
O cantitate mare de colesterol în sânge duce la ateroscleroză, caracterizată prin depunerea de grăsimi şi colesterol în pereţii arterelor, ducând la îngustarea şi chiar înfundarea acestora. Consecinţa poate fi apariţia unui infarct de miocard sau a unui accident vascular cerebral.
Nivelul optim de lipoproteine cu densitate mica este de 160 mg/dl pentru un adult tanar. Este bine ca aceste lipoproteine sa se gaseasca in cantitate cat mai mica.
Nivelul optim de lipoproteine cu densitate marea este de 45 mg/dl pentru barbati si in jur de 55 mg/dl pentru femei. Este bine ca aceste lipoproteine sa se gaseasca in cantitate cat mai mare.
Nivelul optim de lipoproteine cu densitate mica este de 160 mg/dl pentru un adult tanar. Este bine ca aceste lipoproteine sa se gaseasca in cantitate cat mai mica.
Nivelul optim de lipoproteine cu densitate marea este de 45 mg/dl pentru barbati si in jur de 55 mg/dl pentru femei. Este bine ca aceste lipoproteine sa se gaseasca in cantitate cat mai mare.

COLESTEROL + PROTEINE = LIPOPROTEINE

Există mai multe tipuri de lipoproteine. Cu importanţă practică sunt două dintre ele:

* LDL, numit şi colesterolul "rău", transportă cea mai mare parte a colesterolului în sânge şi reprezintă sursa pentru formarea leziunilor aterosclerotice ce duc la îngustarea vasului de sânge.
* HDL, numit şi colesterolul "bun", transportă colesterolul din diverse părţi ale organismului înapoi la ficat, ceea ce duce la înlăturarea lui din organism, deci la protejarea vasului de sânge.

Trigliceridele sunt grăsimi ce provin din alimentaţie sau sunt produse în organism.
De asemenea există categorii de persoane la care nivelul de TG este de obicei crescut: cei cu diabet zaharat, persoanele obeze.
Dacă există un nivel crescut al TG atunci cu mare probabilitate există asociate o creştere a LDL şi o scădere a HDL.

Cum ştiţi dacă aveţi colesterol crescut?

Colesterolul crescut nu produce simptome (nu dă dureri de cap, greaţă, ameţeală sau alt disconfort). Puteţi afla dacă aveţi colesterolul crescut numai după ce verificaţi valorile acestuia printr-o analiză de sânge.
B Dacă sunteţi supraponderal (gras), sedentar (nu faceţi o activitate fizică regulată), aveţi o alimentaţie nesănătoasă (cu multe grăsimi şi puţine legume şi fructe), sunteţi vârstnic sau rudele de sânge au valori crescute ale colesterolului, atunci şi riscul dumneavoastră de a avea dislipidemie este mai mare.

Atenţie însă! şi persoanele slabe sau tinere pot avea colesterol crescut.

Înainte de menopauză femeile au nivelul colesterolului mai mic decât bărbaţii de aceiaşi vârstă. După menopauză creşte nivelul de LDL şi scade cel de HDL, astfel încât după 50 de ani femeile tind să aibă colesterolul mai mare decât bărbaţii de aceiaşi vârstă.

Deci, după menopauză femeile au risc de a face boală cardiovasculară cel puţin la fel cu al bărbaţilor.

Cu toate acestea, nu se recomanda de rutina tratament hormonal pentru scaderea nivelului colesterolului la femeile aflate la varsta menopauzei (>50 ani)!

Cu toate acestea, nu se recomandă de rutină tratament hormonal pentru scăderea nivelului colesterolului la femeile aflate la vârsta menopauzei (>50 ani)!

Şi ereditatea (genele) influenţiază nivelul de colesterol din sânge prin afectarea vitezei de producţie şi înlăturare din circulaţiei a acestuia. Astfel, există hipercolesterolemia familială, caracterizată prin nivele crescute de colesterol şi LDL, şi drept consecinţă, prin apariţia precoce a bolii cardiovasculare. Este însă o boală rară.

La ce vârstă trebuie să începeţi să vă dozaţi colesterolul?

Toţi adulţii în vârstă de >20 ani trebuie să-şi determine profilul lipidic (colesterolul total, LDL colesterolul, HDL colesterolul, TG) cel puţin o dată la 5 ani.

Dacă valorile obţinute la prima determinare sunt anormale sau există factori de risc cardiovasculari asociaţi, atunci dozările trebuie făcute mai des, la indicaţia şi sub controlul medicului.

Copiii care provin din familii cu risc crescut de boli cardiovasculare (părinţi sau bunici cu colesterol crescut sau cu boli de inimă la vârste tinere, adică sub 55 de ani) ar trebui să-şi controleze nivelele de colesterol din sânge.

Care sunt valorile normale ale colesterolului?

Pentru adulţi s-au stabilit nişte valori considerate optime ale colesterolului, LDL, HDL şi TG, astfel:

Colesterol total< 200 mg/dl
LDL<100 mg/dl
HDL>60 mg/dl
TG<150 mg/dl


Pentru copiii intre 4-19 ani valorile normale sunt:

Colesterol total<170mg/dl
LDL<110 mg/dl.


În funcţie de factorii de risc asociaţi şi de patologia fiecărui pacient, se stabileşte un grad de risc, căruia îi corespunde o anumită "ţintă", sau valoare considerată normală a colesterolului sau LDL-ului.

Deci, nu există o singură valoare normală a colesterolului sau LDL-ului!

Factori de risc majori asociaţi:

* Altă formă de boală aterosclerotică (afectarea arterelor membrelor inferioare - aşa numita "arterită", afectarea arterelor cerebrale, prezenţa unui anevrism de aortă)
* Diabet zaharat
* Fumat
* Hipertensiune arterială (TA>140/90 mmHg sau folosirea medicaţiei antihipertensive)
* HDL<40 mg /dl
* Istoric familial de boală cardiacă ischemică (BCI) precoce ( BCI<55 ani la rude de sex masculin şi BCI<65 ani la rude de sex feminin)
* Vârsta (bărbaţi>45 ani, femei>55 ani)


În ce categorie de risc vă aflaţi şi care este "ţinta" LDL pe care trebuie să o atingeţi?

1. Risc scăzut = aveţi maxim un factor de risc dintre cei menţionaţi mai sus
Ţinta: LDL<160 mg/dl

2. Risc moderat/moderat înalt = aveţi 2 sau mai mulţi factori de risc dintre cei menţionaţi mai sus
Ţinta: LDL<130 mg/dl

3. Risc înalt = aveţi boală cardiacă ischemică, altă afectare vasculară aterosclerotică, diabet zaharat sau multipli factori de risc asociaţi care dau un risc crescut
Ţinta: LDL<100 mg/dl

4. Risc foarte înalt = aţi avut recent un accident vascular cerebral, aveţi boală cardiacă ischemică asociată cu diabet zaharat sau cu multipli factori de risc dintre cei mai sus menţionaţi, necontrolaţi (înca fumaţi, aveţi TA mare netratată, etc)
Ţinta: LDL<70 mg/dl

TRATAMENT
Respectarea unui regim alimentar strict. Acesta este recomandat de medic si consta in principal in reducerea alimentelor care contin colesterol. Aste vorba in primul rand de produsele animale.

Doua plante folosite mult drept condimente au proprietatea de a scadea semnificativ colesterolul: usturoiul si cimbrul. Dintre fructe, cel mai mult merele au acesta proprietate (un proverb englez spune: "An apple a day keeps the doctor away".) In cazul in care regimul singur, respectat timp de trei luni, nu este suficient pentru mentinerea sub control a valorilor colesterolului este necesara prezentarea la medic pentru un consult. Dintre metodele naturiste, cel mai mare succes il are fitoterapia in aceasta privinta.

Sustinerea unei activitati fizice regulate, dar nu una care sa duca la epuizare fizica. S-ar putea face in fiecare zi o plimbare de jumatate de ora.

Reducerea greutatii corporale atunci cand colesterolul crescut este insotit si de o greutate mai mare decat cea normala. Se poate obtine prin exercitii fizice si printr-o alimentatie saraca in calorii.

Controlarea altor factori care cresc riscul cardiovascular, cum ar fi fumatul.

In concluzie, un regim bazat pe cat mai multe vegetale este binevenit, incat sfatuim pe oricine are colesterol crescut sa tina cat mai multe zile de post. Cu dezlegare la peste.

Grăsimile RELE din alimentaţie, care cresc colesterolul din sânge, sunt:

1. Grăsimile saturate de origine animală
# carne grasă de porc, miel, vită ; pieliţa de la pui; untura de porc/pasare;
# unt, lapte sau preparate din lapte integral;
# ulei de cocos; cacao.


2. Grăsimile nocive de origine vegetală
# Sunt acele grăsimi care provin din uleiuri vegetale (adica din grăsimi bune) în urma prelucrării chimice;
# Exemple de alimente bogate în astfel de grasimi: margarină; biscuiţi; cartofi prăjiţi; mâncare de fast-food; chipsuri; prăjiturele; pâine albă;
# În prezent se fac eforturi ca şi aceste grăsimi să fie trecute pe eticheta alimentelor (sub denumirea de TFA)
# Se recomandă folosirea de margarină lichidă.


3. Colesterolul din alimente:
# Organe (ficat, rinichi, creier);
# Gălbenuşul

Grăsimile BUNE din alimentaţie ajută la scăderea colesterolului când le folosiţi cu moderaţie în locul grăsimilor rele. Grăsimile bune din alimentaţie sunt reprezentate de grăsimile mono- şi polinesaturate. Aici intră: uleiurile din plante, nuci, seminţe, alune, avocado, uleiul de măsline, peştele.
Peştele reprezintă o sursă de grăsimi polinesaturate, unele numite acizi graşi omega trei. Există studii care au arătat că 1g/zi de acizi graşi omega 3 a scăzut riscul de deces de cauză cardiovasculară la pacienţii cu infarcte miocardice în antecedente. Cel mai bogat în astfel de acizi graşi omega 3 este somonul.

De cel puţin două ori pe săptămână mâncaţi peşte!

Când începeţi să luaţi medicamente pentru scăderea colesterolului?

Tratamentul medicamentos va fi întotdeauna început la indicaţia medicului. Acesta va stabili când este momentul să începeţi să luaţi medicamente şi ce tip de medicamente trebuie să luaţi.

Pentru că fiecare pacient are anumite particularităţi, are un anumit risc (dat de bolile asociate, de factorii de risc cardiovasculari suplimentari) şi tratamentul va fi individiualizat.

Reţineţi că nu sunteţi identic cu vecinul sau colegul de salon şi deci nici tratamentul dumneavoastră nu va fi neapărat identic cu al acestuia!

În funcţie de categoria de risc în care vă încadraţi (mai sus detaliată) şi de nivelul LDL colesterolului va trebui să urmaţi diverşi paşi de tratament.

Dupa cum am precizat deja, ţinta principală a tratamentelor de scădere a colesterolului este LDL colesterol (colesterolul rău).

Ce medicamente sunt folosite în controlul valorilor colesterolului?

Există mai multe clase de medicamente, dar cele mai folosite sunt:

STATINELE

Sunt medicamente care au dovezi clare că pe de o parte ajuta în scăderea LDL (colesterolul rău) din sănge, iar pe de altă parte au multe alte roluri benefice pentru prevenţia bolilor cardiovasculare (de exemplu s-a dovedit că stabilizează plăcile de aterom şi astfel împiedică înfundarea completă a vaselor de sânge).

Exemple de statine: Simvastatin, Atrovastatin, Fluvastatin, Rosuvastatin.

În farmacii există numeroase produse de acest gen. Tipul şi doza de medicament vor fi stabilite de către medic în funcţie de valorile de colesterol ale fiecărei persoane, şi vor fi modificate periodic în functie de reevaluările care se recomandă să fie făcute la 3 luni.

De reţinut că aceste medicamente se administrează de preferat seara şi că odată cu oprirea tratamentului nivelele de colesterol vor creşte.

FIBRAŢII

Reprezentantul cel mai utilizat: Fenofibratul.

Aceste medicamente se administrează în general dacă sub tratament cu statină valorile TG rămân crescute şi ale HDL se menţin scăzute. Aceste medicamente se folosesc alături de statine şi NU în locul lor (în majoriatea cazurilor).

INHIBITORII DE ABSORBŢIE DE COLESTEROL

Cu reprezentantul Ezetimibe, se folosesc de asemenea în asociere cu statina în caz de valori sever crescute ale colesterolului. Ca orice medicament şi cele aminitite mai sus se pot însoţi de reacţii adverse, dar de obicei acestea nu sunt severe şi apar rar. Exemple de reacţii adverse: diaree, constipaţie, greaţă, cefalee, ameţeli, dureri musculare. Anunţaţi medicul în cazul în care aceste reacţii devin severe.

În loc de concluzie!

Stă în puterea fiecăruia dintre noi să ne schimbăm obiceiurile nesănătoase şi momentul optim de a începe este chiar astăzi.

PORTAL MEDICAL: http://www.medical-bucuresti.ro
Vizitează site-ul acestui utilizator Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
03-04-2010, 12:14 PM
Mesaj: #2
RE: Colesterolul si trigliceridele
In urma analizelor(barbat, 33 ani) am:
colesterol seric total 211mg/dl (normal <200)
trigliceride serice 301 (n. 50-200)
HDL 29,30 (n. 40-60)
LDL 123 (n.<130)

Nu sunt obez, din contra sunt destul de slabut, nu mananc gras deloc, ce ar trebui sa fac sa ajung la valori normale?
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
03-04-2010, 12:37 PM
Mesaj: #3
RE: Colesterolul si trigliceridele
Evita dulciurile, alcoolul, pastele, fa miscare cat mai mult, baga multe fructe, in special citrice si incearca un tratament, la inceput cu niste produse naturiste pentru reglarea colesterolului si a trigliceridelor, iar daca vezi ca in cateva luni nu se rezolva mergi la un medic sa iti recomande ceva. Poti, pentru inceput, sa iei niste Omega 3 si niste lecitina.

PORTAL MEDICAL: http://www.medical-bucuresti.ro
Vizitează site-ul acestui utilizator Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
20-09-2010, 04:39 PM
Mesaj: #4
RE: Colesterolul si trigliceridele
Buna ziua,
Am tot citit pe internet despre colesterol marit, dar numic despre colesterol scazut. Tatal meu(72 ani) si-a facut niste analize si a iesit colesterolul 27!. Era colesterol total seric. Acum i-am spus sa-si faca si celelalte doua analize de colesterol plus sa repete analiza asta. Ce parere aveti despre asta? Nu gasesc nimic despre colesterol mic. Mai trebuie spus ca de vreo 5 ani el tine regim in sensul ca nu mananca alimente cu colesterol mare.
Multumesc anticipat.
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
20-09-2010, 08:02 PM (Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 20-09-2010 08:03 PM de SoulHealer.)
Mesaj: #5
RE: Colesterolul si trigliceridele
Intr-adevar o valoare exagerat de mica a colesterolului. In mod paradoxal, desi nivelul redus de colesterol protejeaza impotriva riscurilor cardiace si accidentelor vasculare, scaderea colesterolului "bun" HDL sub 40 la barbati si sub 60 la femei creste riscul oncogenezei, adica al dezvoltarii unor forme de cancer. Fumatorii in special au nivel scazut de HDL. Faptul ca tatal tau nu mananca alimente cu continut mai mare de grasimi nu este edificator. Cunosc persoane care tin regim strict, aproape vegetarian, dar au coelsterolul total peste 240! Aici e vorba de un metabolism defectuos al grasimilor la nivel hepatic si cauzele pot fi multiple. Prin urmare se impun analize care sa determine starea ficatului, tiroidei, prostatei.
Multa sanatate tatalui tau!
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
20-09-2010, 08:31 PM
Mesaj: #6
RE: Colesterolul si trigliceridele
Cred ca e vorba, pur si simplu, de o greseala grosolana de tiparire a buletinului de analize. Asa ceva nu poate sa existe nici macar in cazul unui bebe nascut acum o ora, darmite la un barbat in toata firea. Sa avem totusi in vedere ca colesterolul participa la formarea tuturor membranelor celulare ale organismului, deci ce-i acel 27 ? Poate 270 ! Repetati analiza si cereti toate cele trei fractii - LDL, HDL, VLDL - care insumate trebuie sa fie egale cu colesterolul total. Pot sa confirm , din experienta proprie, ca intre colesterol si hrana legaturile de cauzalitate sint cel putin ciudate, daca nu chiar irelevante. Eu am colesterolul nepermis de mare pentru un cardiac/280/ , desi regimul meu alimentar este mai mult decit dietetic - adica mai drastic decit atit nu se poate - , pe baza lui ar trebui sa nu am nici macar o molecula de colesterorl in exces. Am in schimb o prietena care maninca precum trei purcei la un loc - colesterolul , trigliceridele, transaminazele si glicemia ii sint perfecte ! In toate povestile cu colesterol conteaza enorm predispozitia genetica, apoi urmeaza functionarea ficatului si mai spre coada ce mincam !
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
20-11-2010, 01:16 AM
Mesaj: #7
RE: Colesterolul si trigliceridele
Ma plingeam in postarea anterioara de nivelul ridicat de colesterol pe care-l aveam si remarcam ca nu prea are legatura cu felul in care ne hranim. Statine n-am mai luat in ultimii trei ani, deoarece aproape toate imi sminteau stomacul. Ei bine, s-a constatat cu prilejul analizelor din spital ca am ajuns la un rezultat excelent - de la 280 in luna mai la 208 acum. Regimul alimentar a fost neschimbat, dar am luat zilnic cite o capsula de omega 3-6-9 din seminte de in (se pare ca e mai eficient decit cel din uleiul de peshte) si capsule de 1200 mg de lecitina de soia. Ambele produse, dincolo de efectul hipolipemiant, mai au si alte multe efecte benefice. Merita incercate, ca de altminteri si capsulele de anghinare ! Cred ca din adolescenta n-am mai avut un astfel de nivel de colesterol. Restul analizelor - multe si detaliate - impecabile toate !
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
Postează răspuns 


Săritura forum:


Utilizator(i) care navighează în acest subiect: 1 Musafir(i)