Postează răspuns 
 
Evaluarea subiectului:
  • 0 voturi - 0 în medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Celula tumorala
02-09-2012, 09:36 AM (Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 02-09-2012 09:39 AM de Alma.)
Mesaj: #1
Celula tumorala
Cancerul este o boala care evolueaza in mai multe stadii, constand in acumularea unor modificari genetice, nocive, pe parcursul mai multor ani.
Modificarile care apar, intereseaza membrana, citoplasma si nucleul celulei.
Caracteristicile celulelor tumorale au fost studiate pe culturi de celule epiteliale sau fibroblasti tratate cu diversi cancerigeni.
O celula normala are in mod normal 46 de cromozomi impartiti in 22 perechi si o durata de viata bine definita care evolueaza in 3 stadii:
= crestere celulara;
= diviziune celulara;
= moarte celulara.

La o celula tumorala apar diverse aberatii: cromozomi in multe copii, perechi multiple, numar dublu sau triplu de cromozomi.
Celulele tumorale benigne au multe mitocondrii, putini ribozomi, un nucleu cu un nucleol.
Celulele tumorale maligne au putine mitocondrii, multi ribozomi, nucleu neregulat cu multi nucleoli.
Transformarea maligna consta intr-o serie de modificari morfologice si metabolice in celule care se reflecta in produsii pe care ii secreta sau in compozitia si structura membranei celulare.
Celulele tumorale maligne se caracterizeaza printr-un potential proliferativ crescut, proliferare autonoma, modificari biochimice si morfologice.
Tumorile maligne nu raman localizate si incapsulate. Ele invadeaza tesutul sanatos din jur sau patrund in sistemul circulator, producand alte tumori, la distanta de tumora primara.

Deci, se poate spune ca celula tumorala are 3 caracteristici principale:
= este "nemuritoare" avand abilitatea de a creste si a se divide la infinit, spre deosebire de celulele normale, care au un numar limitat de diviziuni;
= se transforma, adica nu mai raspunde la semnalele reglatoare de crestere si in felul acesta, celulele transformate pot forma tumori solide.
Pentru ca celula sa poate creste, se formeaza vase noi de sange care hranesc tumora – proces numit angiogeneza.
= metastazeaza, adica, deseori, se deplaseaza de la nivelul tesutului de origine, in alte zone ale organismului, unde incep sa creasca si sa prolifereze. Acest proces apare deoarece celulele tumorale reusesc sa intre in circulatia sanguina sau limfatica, ceea ce nu se intampla in mod normal cu o celula. Cel mai frecvent, metastazele se produc la nivel pulmonar si hepatic.

Modificarile celulelor tumorale pot fi:
=Modificari morfologice - aspectul celulelor tumorale este:
- mai putin diferentiat decat al celulelor tesutului de origine;
- nucleul este voluminos;
- raportul nucleo-citoplasmatic ridicat (se mareste nucleul);
- citoplasma este de obicei bazofila, mai redusa, datorita unui continut crescut de ARN;
- modificari cromozomiale frecvente.
=Modificari biochimice
- acumularea acidului lactic in celule ca urmare a glicolizei anaerobe;
- dereglarea sintezei enzimatice, enzimele tumorale sunt mai putin responsive la mecanismele normale de control;
- celulele tumorale pot produce cantitati crescute de substante normale cum ar fi sinteza de imunglobuline in mielomul multiplu, serotonina in tumorile sistemului APUD (Amine Precursor Uptake and Decarboxylation), catecolamine in neuroblastoame;
- celulele tumorale pot secreta substante de tip embrionar.
In mod normal in tesuturile adulte secretia acestora este suprimata.De exemplu alfa-fetoproteina, o alfa globulina prezenta in ficatul fetal, care dispare imediat dupa nastere, este prezenta in tumorile disembrionare si hepatoame, dar si in afectiuni hepatice care determina citoliza.
=Modificari ale suprafetei celulare
- mai multe enzime de pe suprafata celulelor sunt modificate in tumori cum sunt colagenazele, proteazele;
- cresterea sarcinilor electrice negative care permite depozitarea unor cationi;
- transportul transmembranal si permeabilitatea sunt afectate;
- modificari de mobilitate si crestere, celulele tumorale pierd nevoia de a se fixa pe un substrat si cresterea lor nu mai este inhibata de contactul cu alte celule, ele devin mobile si migreaza la distanta, au capacitatea de a se fixa in tesuturi diferite de cele de origine.
Membrana celulei sufera numeroase modificari, cum ar fi cresterea sau descresterea densitatii sau disparitia unor receptori. Se modifica adezivitatea celulara, atat fata de alte celule, cat si fata de substraturi non-celulare.
De exemplu daca intr-o cutie Petri sunt cultivate celule normale, acestea vor creste uniform, pana la marginea cutiei. In schimb, daca sunt cultivate celule tumorale, acestea se divid haotic, unele peste altele si depasesc marginea (aspect de conopida).
- modificari ale citoscheletului - cele mai importante modificari ale citoplasmei celulelor tumorale se produc la nivelul citoscheletului. Daca la celulele normale acesta este bine organizat intr-o retea de microtubuli, microfilamente si filamente intermediare, la celulele tumorale acesta este redus sau lipseste. Acest fenomen duce la aparitia unor celule de forme variate, neavand un suport pe care sa-l urmeze in timpul cresterii.
- modificari antigenice – antigene oncofetale, antigene noi.

Deci, celulele tumorale sunt "celule transformate" in prezenta unor agenti ce favorizeaza dezvoltarea tumorala ca: modificarile genetice, substantele carcinogene, infectiile virale.
Echilibrul intre cele 3 faze de dezvoltare ale celulelor normale este perturbat, iar celulele scapa de sub controlul cresterii si proliferarii normale si astfel, incep sa se divida necontrolat.

Piatra de încercare a caracterului omenesc este timpul. (Menander)
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
Postează răspuns 


Săritura forum:


Utilizator(i) care navighează în acest subiect: 1 Musafir(i)