Ce este fibrilatia atriala
|
23-05-2010, 09:51 PM
|
|||
|
|||
RE: Ce este fibrilatia atriala
fibrilatia atriala pune viata in pericol?
|
|||
23-05-2010, 10:50 PM
|
|||
|
|||
Nu pe moment, in sensul ca daca intri intr-o criza de fibrilatie atriala nu mori, doar te simti rau. Dar in timp afecteaza inima. Dar exact in ce fel e greu de spus, fiecare reactioneaza diferit. Sunt pacienti care se simt foarte rau atunci cand sunt in fibrilatie atriala, altii care nu prea simt mare lucru ... Modul de administrare al unui astfel de pacient trebuie sa fie complet individualizat in functie de fiecare si este stabilit de cardiolog in urma unor analize si teste.
PORTAL MEDICAL: http://www.medical-bucuresti.ro |
|||
21-06-2010, 09:58 PM
|
|||
|
|||
ARMMDT draga, daca poti, lamureste-ma! Ma credeam experta in FA, dar apar aspecte noi, neincercate pina acum, nu mai inteleg nimic. Criza a debutat joi seara, creind haosul cunoscut, cu toate relel de rigoare. De ieri /duminica/ dimineata s-a schimbat in felul urmator: daca stau absolut nemiscata in fotoliu, in pat sau chiar in picioare, bataile se potolesc, ritmul si frecventa revin la normalul meu lent de 54-57 bpm. In secunda in care incep sa ma misc - chiar incet, cu grija, ca in cadrele filmate cu incetinitorul - pulsul o ia la galop si dupa trei pasi ajunge la 90-100, imens pentru mine, cu lipsa de aer aferenta, tensiune 9/6 sau 8/5, lipsa de putere. Asta ce dumnezeu mai e, frate? O fi povestea aceea cu tahicardia blocata, e de bine sau de rau? La spital n-am ce sa caut, electrosoc nu mi se mai face!!!
|
|||
21-06-2010, 10:26 PM
|
|||
|
|||
90 - 100, desi ridicat, este inca in domeniul considerat normal. Cred ca te simti mai rau de la tensiunea scazuta decat de la puls. Daca faci efort e normal sa iti creasca pulsul, iar daca nu ai conditie fizica atunci aceste cresteri pot fi destul de spectaculoase chiar si la eforturi relativ mici. Ca tahicardie la frecventa aia nu cred sa fie.
|||
21-06-2010, 10:39 PM
(Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 21-06-2010 11:01 PM de uliana.)
|
|||
|
|||
Stiu ca intre 50 si 100 pulsul este considerat normal, nebunia e ca acel 90-100 al meu e total haotic si dezorganizat, cumplit de greu de suportat. Cea mai mare nedumerire mi-e starea aceea de bine la repaus total. Altadata ORICE faceam sau nu faceam fibrilatia mergea inainte nestingherita. Cind mi s-a spus odata la spital "uite, acum a intrat in tahicardie blocata" pulsul era 64, dar mie imi era tare naspa. D-asta nu ma mai descurc intre simptome si nu pricep nimic, si nu stiu nici ce-ar fi de facut.
Revin ca sa adaug: mi s-a zis repetat "cucoana, obisnuieste-te, FA-ul se va permanentiza, multa lume traieste cu ea!" Tu zici ca la efort e normal sa creasca pulsul, dar te intreb: a face trei pasi si a bea niste apa este efort cit sa ajunga pulsul de la 57 la 100? Cum pot eu sa-mi imaginez supravietuirea cu FA , daca ma gindesc ca viata presupune si a te spala, a cobori pina la ghena, a cumpara 1 kilogram de rosii si etc. ,alte milioane de lucruri de care sint incapabila in momentul de fata ? |
|||
21-06-2010, 11:31 PM
|
|||
|
|||
Uliana, nu prea as crede ca la un puls de 57 de batai pe minut tu ai fi fost in tahicardie. Dar asa, prin mesaje, imi e cam greu sa apreciez. In rest, din pacate, nu am un raspuns, cel putin deocamdata. Nu le stiu nici eu pe toate, uneori, cu parere de rau, nu stiu ce sa va spun.
|||
21-06-2010, 11:40 PM
|
|||
|
|||
Multumesc ARMMDT, si scuze pentru vaicareala asta jalnica. Oricum, e minunat ca existi pentru noi, macar panica si sentimentul de singuratate mi-au scazut binisor de cind sint pe forum. Nu-i putin nici asta, multam inca o data!!!
|
|||
22-06-2010, 07:28 AM
|
|||
|
|||
Acum apropos de problema ta (si a multora), sa stii ca pe langa ablatie mai exista o metoda de a-ti imbunatati starea. Desi suna cam radicala, rezultatele sunt bune si te poti simti mult mai bine dupa.
Ea consta in ablatarea nodului atrio-ventricular si implantarea unui stimulator. In cazul in care stimulatorul este cu rate response (senzor de activitate) si sonda este cu fixare activa si este pusa pe sept, cat mai fiziologic deci, eu zic ca un pacient care are FA persistenta si care o tolereaza greu s-ar simti mult mai bine. Implantul e unul banal, se fac mii anual in Romania, aparatul e micut si se implanteaza sub piele (e cam cat un ceas - fara curea ![]() In acest fel atriile sunt lasate in fibrilatie, dar sunt izolate de ventriculi, care sunt actionate acum de catre stimulator. E o alternativa ... PORTAL MEDICAL: http://www.medical-bucuresti.ro |
|||
22-06-2010, 12:35 PM
(Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 22-06-2010 12:43 PM de uliana.)
|
|||
|
|||
Multumesc ARMMDT, stiam despre metoda si este exact ce vroiam sa te intreb astazi, dat fiind ca odata iti citisem opinia conforma careia n-ai recomanda procedura unor persoane tinere, tocmai pentru ca este radicala prin desfiintarea nodului atrio-ventricular. Desigur, nici eu nu sint ultrafericita de o atare solutie, chiar daca nu mai sint o tinerica, dar decit acest vine-pleaca FA-ul din ce in ce mai invalidant accept sa mi se taie si capul, numai sa se termine odata cumva !! Chiar crezi ca prin stimulator as putea deveni ASIMPTOMATICA/ma speria sintagma atrii lasate in fibrilatie/ si as putea scapa macar de o parte dintre medicamente, apta de o viata relativ normala? Da-mi, te rog , un raspuns sincer, sint suficient de rationala sa-l suport.
Si mai exista ceva EXTREM de important: ce stii sa-mi spui despre pretul unui stimulator performant, respectiv despre durata sa de viata, intrucit nu-mi fac iluzii precum ca CNAS-ul ar suporta ceva din costuri, nici macar in epoca post portocalie, daca o mai apuc! Daca nu-i cu suparare, pina la stimulator as avea o intrebare si pentru dottore Alex: crezi ca exista una sau eventual chiar mai multe combinatii mai fericite, mai eficiente de medicamente pentru infrinarea FA-ului decit cea pe care o am acum? Se pare ca inca n-am depasit totusi FA-ul paroxistic, dar crizele dureaza tot mai mult si cedeaza tot mai greu. Iata formula actuala: betaloc de 50mg dimineata si seara, 1/2 cordarone sufocant pe zi, sintrom ca anticoagulant si 1/2 prestarium de 5 mg/asta nu stiu de ce, intrucit insuficienta cardiaca sau tensiune nu am!/Desigur, nu cer denumiri de doctorii, ci in principiu daca merita incercat si alt tratament. Va multumesc amindurora pentru rabdare si bunavointa si ma rid la voi cu toti dintii... ![]() Revin cu scuze: acum am vazut preturile de stimulatoare. Reformulez deci intrebarea: cel de 3500 de euro mi s-ar potrivi si ce durata de viata are? |
|||
22-06-2010, 07:07 PM
|
|||
|
|||
Uliana, cel de 3500 este un stimulator cu resincronizare utilizat in cazul insuficientei cardiace. La tine nu este cazul, tu ai nevoie de un stimulator unicameral cu rate response si sonda cu fixare activa. Un astfel de stimulator este in jur de 500 de euro, asa, aproximativ.
Depre durata lui de viata depinde de firma de unde il iei. Cele mai bune de pe piata sunt cele de la Medtronic, cu o durata de viata medie de vreo 10 ani. In principiu daca spitalul are stimulatoare in stoc atunci nu trebuie sa il cumperi tu. Ideea e sa gasesti un centru care sa poata face si implantul si ablatia. Despre rezultat eu sunt sigur ca te-ai simti mai bine. Faptul ca lasi atriile in fibrilatie nu prea are mare importanta atat timp cat frecventa lor nu mai determina frecvente ventriculare rapide si neregulate si atat timp cat stimulatorul simte cand ai avea nevoie de o frecventa cardiaca mai mare (ca sa faci un efort) si ar compensa acest lucru (ceea ce fac stimulatoarele cu raspusn adaptabil cu frecventa - rate response - tip VVIR). PORTAL MEDICAL: http://www.medical-bucuresti.ro |
|||
|
Utilizator(i) care navighează în acest subiect: 1 Musafir(i)