Postează răspuns 
 
Evaluarea subiectului:
  • 0 voturi - 0 în medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cardiomiopatia ischemica
02-10-2009, 09:28 AM (Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 02-10-2009 09:29 AM de Arm-Med.)
Mesaj: #1
Cardiomiopatia ischemica
Cardiopatia ischemica (CI) este cea mai frecventa boala întalnita în populatie atât în tara noastra cât si în alte tari precum Franta, Canada, USA. Medicina moderna dispune de metode eficiente de prevenire si control a acestei boli, dar rezultatele nu sunt cele asteptate; de exemplu în USA 11 milioane de americani sufera de aceasta boala iar mortalitatea de cauza cardiaca prin ischemie este de aproximativ 500000 pe an. Pentru a creste eficacitatea de prevenire si control a CI este imperios necesara implicarea activa a populatiei care trebuie sa fie motivata cel putin prin cunoasterea bolii si masurilor terapeutice.

Ce este cardiopatia ischemica?

Cardiopatia ischemica este o boala care afecteaza arterele ce hranesc inima - arterele coronare - care îsi micsoreaza calibrul, având drept consecinta scaderea cantitatii de sânge ce iriga muschiul inimii - miocardul - pus astfel, în imposibilitatea de a-si satisface necesarul de oxigen, acizi grasi, glucoza. Fenomenul de reducere a fluxului de sânge prin arterele coronare a fost numit în limbaj medical cu termenul de ischemie. Modificarile cardiace produse de ischemie sunt desemnate de termenul cardiopatie. Ischemia se exprima clinic prin durere la nivelul pieptului, zona precordiala, durere ce îmbraca mai multe caracteristici - angina pectorala. Uneori miocardul lucreaza mai intens pentru a face fata solicitarilor (în timpul efortului când necesitatile în oxigen ale tesuturilor organismului cresc) si cere astfel o cantitatea mai mare de oxigen si produsi energetici: acizi grasi, glucoza. Acest dezechilibru între cerere, prin cresterea consumului miocardic si oferta, prin micsorarea fluxului prin arterele coronare datorita obstructiei, determina angina pectorala stabila sau angina de efort. Când durerile apar în repaus si n-au legatura cu efortul putem afirma ca avem de-a face cu angina instabila (preinfarct). Aparitia brusca a durerii precordiale cu durata mai mare de 30 minute ne face sa ne gândim la un infarct miocardic acut. Trebuie subliniat ca exista ischemie ce nu se exprima prin durere - ischemie silentioasa.

Ce persoane prezinta riscul de a face cardiopatie ischemica?

Factorul de risc este acel factor care creste riscul de a dezvolta boala ischemica cardiaca. O parte pot fi schimbati, în primul rând de pacienti si în al doilea rând de medici, iar o parte nu. Desi acesti factori cresc riscul de boala cardiaca, efectele lor nu pot reproduce boala iar boala ischemica se poate dezvolta si în absenta acestora.

Factori de risc ce pot fi schimbati:

- Hipertensiunea arteriala
- Nivelul crescut al colesterolului sanguin
- Fumatul
- Obezitatea
- Inactivitatea fizica
- Diabetul zaharat
- Stresul

Factorii de risc ce nu pot fi schimbati:

- Sexul
- Ereditatea (istoric familial de boala cardiovasculara)
- Varsta

Care sunt principalele cauze ce duc la aparitia cardiopatiei ischemice?

Principala cauza de cardiopatie ischemica este ateroscleroza. Ateroscleroza este o boala ce are ca substrat material o placa formata din fibre, celule din peretele vasului, grasimi cum ar fi colesterolul - placa de aterom - ce este practic lipita de peretele arterei coronare afectate, micsorând fluxul de sânge dincolo de obstructie.

Care sunt principalele manifestari ale cardiopatiei ischemice?

Cardiopatia ischemica se exprima prin durere (angina) care poate fi interpretata prin caracterele ei:

- Localizarea - în spatele sternului sau precordial.
- Iradierea - tipic în umarul stâng, fata interna a bratului, antebratului, ultimele 2 degete; trebuie subliniat ca exista mai multe locuri unde durerea poate fi simtita: în spate, în dinti, la nivelul stomacului,în umeri, în ambele mâini.
- Modalitati de simtire- presiune, arsura, gheara, cutit, disconfort greu de definit.
- Durata – aproximativ 5 - 10 minute.

Atentie: O durere aparuta brusc, sfâsietoare, cu senzatia de sfârsit iminent, cu durata de cel putin 30 minute este sugestiva pentru infarctul miocardic acut.

- Aparitia durerii- durerea cu caracteristicile de mai sus poate sa apara la efort, repaus, frig, alimentatie bogata, stres.
- Disparitia si diminuarea durerii - exista posibilitatea ca durerea sa dispara dupa administrarea de nitroglicerina, 1-3 tablete sublingual. Daca nitroglicerina administrata la interval de 5 minute nu-si exercita efectul ne sugereaza faptul ca angina are un caracter grav.
Durerea ce dispare la încetarea efortului este caracteristica anginei stabile de efort.


Cum putem trata cardiopatia ischemica?

Exista mai multe posibilitati de tratament al cardiopatiei ischemice ce tin de pacient si medic.

Modificarea stilului de viata

Pacientul poate sa-si modifice stilul de viata care este considerat un mod foarte eficient de control a CI. O dieta saraca în acizi saturati ( grasimi animale) si colesterol poate diminua evolutia aterosclerozei. Controlul hipertensiunii arteriale si întreruperea fumatului sunt modalitati imperioase ce trebuiesc respectate de pacienti. Efortul fizic controlat poate creste calitatea vietii bolnavului iar scaderea în greutate pâna la valorile cerute de medic trebuie respectata.

Tratamentul medicamentos

Medicamentele folosite în tratamentul CI au ca obiective reducerea consumului de oxigen al inimii prin micsorarea contractiei miocardului- propanolol, atenolol, metoprolol, verapamil, cresterea cantitatii de sânge la nivel coronarian-nitroglicerina, isosorbit dinitrat, amlodipina, felodipina. Se pot folosi medicamente ce scad colesterolul la persoanele ce îl au crescut - fibratii, lovastatin, simvastatin cât si medicamente antihipertensive.

Atentie: Orice medicament se prescrie de catre medic!

Tratamentul vascular (invaziv) si chirurgical

- Angioplastia coronariana-se poate dilata zona ocluzata folosind un cateter cu un balonas dezumflat ce patrunde pâna la locul respectiv; prin umflarea balonasului se dilata artera iar pentru a o mentine dilatata se foloseste un cadru metalic numit stent.
- By - pass aorto - coronarian - artera coronara obstruata este suntata cu o vena prelevata din anumite parti ale corpului de la acelasi pacient, vena ce este conectata cu artera aorta, reusind astfel sa aduca cantitatea de sânge necesara activitatii inimii.

PORTAL MEDICAL: http://www.medical-bucuresti.ro
Vizitează site-ul acestui utilizator Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
 Mulţumiri acordate de: RADUCU LUCIAN
19-01-2010, 12:54 AM
Mesaj: #2
RE: Cardiomiopatia ischemica
Revin cu inca o intrebare!Sper ca nu stresez mai ales ca sta scris aici negru pe alb cum sta treaba cu cardiopatia ischemica. Mamei i s-a spus la o consultatie cu aparat de biorezonanta ca ar avea cardiopatie ischemica incipienta. Incipienta asta ma consoleaza cat de cat da tot nu mi place...si ce i mai grav i s a spus ca mai are si are risc de AVC.
E adevarat ca mama mea e o pers f sensibila si se streseaza nonstop da chiar asa de grava sa fie problema?Ea acuza f des intepaturi in cap, intepaturi dureroase la inima, arsuri si senzatia de apasare si gheara in piept care o tine si toata ziua, nu doar 30 min, cu o frecventa destul de mare (cel putin in ult 2 luni).
Ce ar putea fi?Ma ingrijoreaza situatia ei si nu mi vine s o las sg deloc (poate ca exagerez da simt ca s responsab de tot ce i se intampla);Arsuri, intepaturi in cap astea mi se par ciudate...mmmm...???
Ms celor care ma <citesc>!
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
21-01-2010, 10:14 AM
Mesaj: #3
RE: Cardiomiopatia ischemica
Sa inteleg ca nimeni nu mi poate oferi un raspuns la intrebarea mea?sad

Laura
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
21-01-2010, 10:34 AM
Mesaj: #4
RE: Cardiomiopatia ischemica
Laura, eu am mai auzit de treaba cu biorezonanta, dar nu prea m-as baza pe ea.
Dar tinand cont de cele acuzate de mama ta eu zic sa mearga urgent la un control cardiologic. In cazul in care durerile sunt date, intradevar, de o ischemie, deja nu mi se mai pare incipienta, deoarece acestea se manifesta de mai mult timp, cu frecventa mare si durata, de asemenea, mare. In aceste conditii eu as zice ca, in mod normal, ar trebui sa se vada modificari pe ECG, deci acesta ar fi primul pas ce trebuie facut. Apoi, in cazul in care doctorul considera, cel mai relevant si care ar da un raspuns 100% ar fi o coronarografie.

PORTAL MEDICAL: http://www.medical-bucuresti.ro
Vizitează site-ul acestui utilizator Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
21-01-2010, 11:43 AM
Mesaj: #5
RE: Cardiomiopatia ischemica
Coronarografia nu se face celor care au suferit un infarct? Mama mea nu a avut asemenea probleme. Sau coronarogrofia e aceeasi cu studiul electrofiziologic, ceea ca am facut eu?

Multumesc frumos!
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
21-01-2010, 05:19 PM
Mesaj: #6
RE: Cardiomiopatia ischemica
Nu, coronarografia este complet diferita de studiul electrofiziologic, nu are nici o legatura.
De asemenea coronarografia nu se face doar celor care au suferit un infarct, ci ar trebui facuta oricarui pacient suspectat de a avea probleme coronariene.

PORTAL MEDICAL: http://www.medical-bucuresti.ro
Vizitează site-ul acestui utilizator Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
01-05-2010, 09:17 PM (Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 01-05-2010 09:18 PM de bogdans77.)
Mesaj: #7
RE: Cardiomiopatia ischemica
Buna seara,sunt inregistrat nou aici si desigur am o intrebare:fetitei mea de 3 ani si 6 luni i-a fost descoperit la inima,saptamana trecuta,un vas de sange "umflat" nu stiu exact sa va spun termenul medical.Doctorul a spus ca este posibil sa fie din nastere si ca ar trebuii sa nu ne ingrijoram ci trebuie sa evite efortul si sa mergem la control, anual.Intrebarea este:chiar nu ar trebuii sa ne ingrijoram,deoarece pentru mine,sfatul medicului nu reprezinta o siguranta,ma ingrijorez si foarte mult,pentru ca asemena diagnostic nu este deloc linistitor.Desigur ma gandesc sa mergem sa mai aflam o opinie dar imi este frica ca o sa mergem dupa aceea din medic in medic.Are cineva sa ne dea un sfat.Va multumesc.
Revin,imi pare rau daca nu este topic-ul corect unde am postat intrebarea,dar credeti-ma ca nu m-am gandit la asta.Multumesc din nou.
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
01-05-2010, 10:36 PM
Mesaj: #8
RE: Cardiomiopatia ischemica
Bogdan, te rog spune-mi mai exact ce scrie pe biletul de externare, pe un act de la medicul respectiv, ca notiunea de "vas de sange umflat" nu imi sugereaza nimic.
De asemenea spune-ne la ce medic ai fost si de unde esti, eventual sa te pot ghida in alta parte.

PORTAL MEDICAL: http://www.medical-bucuresti.ro
Vizitează site-ul acestui utilizator Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
 Mulţumiri acordate de: earlinejg11
23-12-2013, 04:27 PM
Mesaj: #9
RE: Cardiomiopatia ischemica
am 25 de ani si in urma unor dureri in piept care a durat aproape 12 ore am ajuns la urcgente . dr mia pus diagnosticul de angina pectorala de novo iar pe ekg apar modificari de segment st. aceste dureri le am de 2 ani este posibil sa am ischemie, ar trebui sa fac o coronarografie
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
 Mulţumiri acordate de: earlinejg11
23-12-2013, 06:44 PM (Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 23-12-2013 06:45 PM de SoulHealer.)
Mesaj: #10
RE: Cardiomiopatia ischemica
Nu ai mentionat ce greutate si inaltime ai. Nimic despre alte analize cum ar fi profilul lipidic (colesterol, trigliceride) transaminaze, uree, creatinina. Da, este posibil sa sa fie vorba de o ischemie, dar pana la coronarografie mai sunt investigatii care trebuie facute, un set complet de analize, un EKG de efort, o ecografie cardio.
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
Postează răspuns 


Săritura forum:


Utilizator(i) care navighează în acest subiect: 1 Musafir(i)