Postează răspuns 

Evaluarea subiectului:
  • 0 voturi - 0 în medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Apneea de somn - totul despre si tratament (terapia CPAP)
19-09-2020, 01:38 PM (Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 28-09-2020 10:15 AM de ursamajor.)
Apneea de somn - totul despre si tratament (terapia CPAP)
Subiectul merita un topic, deoarece se pare ca incidenta acestei afectiuni este mai mare decat se stie: sunt multe persoane care o au, dar nu sunt diagnosticate. Am mutat aici niste postari de pe alt topic (cu coronavirusul), numai bune de incadrat la subiect.

................................................................................​................................

Nu stim de probleme cardiace. O sa incepen controalele indata ce ne mai punem nitel pe picioare.
Cele 14 kile date jos m-au facut sa nu mai pot folosi CPAP-ul. Cred ca era presiunea prea mare si ma cam... umfla. Efectiv, in spital nu l-am folosit, iar sotia mi-a spus ca n-am sforait decat cand eram intins pe spate. Dealtfel, ieri am reziliat contractul cu Vitalaire si am predat aparatul, urmand a-mi achizitiona eu unul. Fiindca apneea tot acolo este, poate mult redusa. Dar inainte de asta vreau sa mai fac un test sa vad cat de mult s-a ameliorat situatia si de ce presiuni am nevoie. Am decis sa cumpar un aparat, fiindca in 1 1/2 an il amortizez. Plateam 120 de lei pe luna la hotii aia rolling on the floor. Nu stiu de ce nu mi-a venit ideea mai demult... Asa ca ai in vedere sa-ti cumperi un aparat. Musai iti trebuie AutoCPAP?
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
 Mulţumiri acordate de: SoulHealer , delta_hd
19-09-2020, 07:12 PM
RE: Coronavirus (SARS-Cov2) - 2020, Romania
(19-09-2020 01:38 PM)ursamajor a scris:  ... Asa ca ai in vedere sa-ti cumperi un aparat. Musai iti trebuie AutoCPAP?
Am in vedere sa nu il mai folosesc deloc! Imi dau seama de riscuri dar o sa incep un program de exercitii de respiratie specifice, mai ales ca la controlul ORL nu mi-a gasit o deviatie de sept semnificativa si cred ca apneea mea a aparut pe fondul anxietatii generalizate, a obisnuintei de a respira rar si superficial, obisnuinta formata in crizele de FiA si desigur, varstei care conduce la slabirea musculaturii limbii, gatului.
Legat de auto CPAP cred ca e o alternatuva mai buna la CPAP deoarece permite fie reglarea in rampa a presiunii intre valoarea minima 4 si cea maxima de regula 14 fie automat in functie de ce detecteaza aparatul ca fiind necesar. Cred ca Resmed Airsense 10 este alegerea ideala. Pretul nu e asa de mare si ai dreptate, nu merita sa platesc 150 de lei pe luna pentru chirie!
20-09-2020, 01:39 PM (Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 20-09-2020 02:26 PM de ursamajor.)
Eu am avut auto CPAP toti acesti 6 ani de cand am inceput terapia. Daca presiunile sunt prost reglate, nici auto CPAP-ul nu functioneaza corect, dovada ca pe mine ma umfla, in loc sa-mi furnizeze presiunea corecta, aia auto. Medicul meu, o dulcica de femeie, mi-a spus ca un CPAP reglat corect e la fel de bun ca un auto CPAP. De fapt, recomandarea initiala pentru mine a fost de CPAP simplu, eu am ales sa inchiriez auto CPAP.
Despre cauzele reale ale apneei eu zic ca te inseli. Blocarea cailor respiratorii nu se face numai din cauza slabirii musculaturii. Daca orificiul este stramt, poti sa te dai peste cap ca nu scapi de ea. O ameliorezi. Eu zic sa nu renunti deocamdata la aparat. Si eu am o usoara deviatie de sept care nu influenteaza deloc apneea. In schimb, la control la Spitalul Militar din Buc. medicul mi-a ilustrat pe viu cu endoscopul ce se intampla in gatul meu de colapseaza muschii la relaxare: un orificiu mult prea mic. S-ar putea corecta prin chirurgie, in niciun caz prin exercitii de respiratie.

Eu zic sa facem un topic cu Totul despre apneea obstructiva in somn.
 Mulţumiri acordate de: delta_hd
20-09-2020, 02:39 PM
Eu ma uit pe un grup de pe Facebook denumit "Sleep Apneea Support Group". Acolo poti intalni tot felul de cazuri, de experiente traite folosind aparatura CPAP, metode alternative care pot ajuta la un mai bun control al apneei.
Dispozitivele APAP sunt bune in prima faza cand trebuie testata capacitatea de adaptare si gasita presiunea ideala, gasirea celeui mai potrivit model de masca faciala sau nazala. Sigur ca un orificiu mic este greu de contracarat, dar musculatura limbii si gatului trebuie "resuscitate", asta e destul de clar, ca nu au cum sa nu fie factori favorizanti de reducere a apneei obstructive. Din pacate, cea pe care nu o pot controla este componenta centrala a apneei! Nu stiu ce se poate face, dar voi recurge la metode ajutatoare cum ar fi impiedicarea dormitului pe spate (celebra metoda cu mingile de tenis din buzunarul cusut pe spatele pijamalei), cantatul, scosul limbii (deocamdata doar la membrii de familie!) happy
 Mulţumiri acordate de: ursamajor
20-09-2020, 07:56 PM
(20-09-2020 02:39 PM)SoulHealer a scris:  dar voi recurge la metode ajutatoare cum ar fi impiedicarea dormitului pe spate (celebra metoda cu mingile de tenis din buzunarul cusut pe spatele pijamalei), cantatul, scosul limbii (deocamdata doar la membrii de familie!) happy

Eu am incercat cu o minge de golf (americana, de la mama ei) big grin si n-a dat rezultate. Dar m-am obisnuit sa dorm pe o parte si fara ea.
Eu cant adesea, o sa scot si limba de-acum... dar nu cred sa ajute. Cea mai mare schimbare s-a petrecut odata ce-am slabit.
28-09-2020, 08:36 PM (Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 29-09-2020 09:52 AM de ursamajor.)
RE: Apneea de somn - totul despre si tratament (terapia CPAP)
Intre timp mi-am cumparat aparat CPAP. Sa incerc un minireview...
Este deosebit de silentios, pe langa faptul ca e frumos si mititel. Merge si la 12V, deci e perfect portabil. Are Bluetooth pentru a comunica cu tableta/telefon si a folosi aplicatia DeVilbiss. Nu-l folosesc in mod Bluetooth, fiindca am raportul cu apneile pe ecran, vezi foto. Pentru rapoarte mai detaliate, emite un cod, care poate fi folosit online pe site-ul lor, acolo eliberandu-se raportul. Tot in acest scop are slot de card SD unde inregistreaza date ce pot fi interpretate cu softul proprietar DeVilbiss numit Smart Link.
Setarile generale (cu bleu) sunt foarte usoare, inclusiv cele din meniul clinic (cu portocaliu). La meniul general, la CPAP settings doar se afiseaza setarile. In meniul clinic se intra usor, apasand cele doua taste de sus si butonul dial.
Are doua tehnologii importante pentru confortul respiratiei: Smart Flex si Flow Rounding (vezi foto, graficele cu setarile posibile, linii punctate). Prima asigura scaderea presiunii pe expiratie, cea de-a doua modeleaza modul in care se furnizeaza tranzitia delicata a fluxul de aer de la inspir la expir. Aceasta din urma n-o aveam activa la generatia anterioara de DeVilbiss (SleepCube) si mi-am dat seama acum cat de utila este. Idiotul de la Vitalaire a reglat doar presiunea la A-CPAP-ul inchiriat, apoi a blocat accesul la meniul clinic. Daca presiunea nu e reglata corect, nici A-CPAP-ul nu functioneaza OK. Si de asta am vrut sa am propriul meu CPAP. Daca nu ai acces la meniul clinic, nu-ti poti ajusta terapia in functie de rapoartele zilnice, mai ales daca se modifica unele chestii, cum a fost la mine pierderea in greutate de 14 kg. De la 14 cmH2O cat aveam anterior, a trebuit sa scad la 8,5 cm H2O...
Sunt deosebit de incantat si de multumit de alegerea facuta. Aparatul asigura un confort excelent al respiratiei, e silentios, cum spuneam si ultraportabil.

Fişier(e) ataşate Thumbnail(uri)

29-09-2020, 09:24 AM
Multumesc pentru topicul dedicat si transferul comentariilor! Era necesar sa discutam despre apnee intr-o sectiune dedicata. Frumos aparat, intr-adevar. Nu ma pot plange de Resmed-ul meu, pentru ca inca nu l-am folosit decat episodic. E clar ca trebuie sa schimb masca nazala cu una full face, pentru ca nu pot respira doar pe nas care se infunda frecvent si deschiderea gurii te trezeste instant prin depresurizarea creata! Ce masca folosesti? Pune o poza.
29-09-2020, 09:37 AM (Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 29-09-2020 11:34 AM de ursamajor.)
Multumesc si eu. Masca mea e Sefam Breeze Facial Comfort, ultima pe pagina asta. Inainte am avut una Resmed Mirage Quattro, dar cea frantuzeasca e muuuult mai buna/confortabila. Cea de la Resmed era grea (era din plastic, doar rama avea pernuta de silicon, o am si-acum) si prost facuta. Am tusit odata din greseala cu ea pe fata si a plesnit pernuta din silicon. A trebuit sa comand una, care m-a costat aproape cat jumatate din masca. Asta de la Sefam e ergonomica, toata e din silicon mai gros dar care izoleaza excelent, numai rama fiind din plastic. Si eu am avut ca prima masca una nazala. Am purtat-o vreo trei zile... o am intacta in punga ei.
Atentie la marime cand alegi o masca full face, e foarte important.
14-10-2020, 04:18 PM
SoulHealer, daca zici ca ai facut iar criza Afib (am vazut pe Grupul de Apnee, cred ca tu esti, nu?), ar trebui sa folosesti permanent APAP-ul. Masca full face mie mi se pare mai comoda, caci nu interactioneaza mecanic cu nasul. In plus, elimina posibilitatea de apnei, in cazul in care mai respiri si pe gura. Dar nu sunt asa sigur ca ea ti-a provocat rinoreea.
14-10-2020, 05:32 PM
Da, a fost un episod mai scurt de doar 2 ore si ceva survenit noaptea pe la 3, ora fatidica in cele mai multe cazuri de declansare nocturna. Nu am mai folosit APAP-ul de prin luna iunie cand dupa o incercare de vreo 2 ore m-am sculat cu o rinoree puternica, cu stranuturi repetate. O zi intreaga m-am chinuit sa scap de neplaceri. Acum cand m-am hotarat sa folosesc din nou APAP-ul am patit-o iar dupa 3 ore de utilizare. Nu poate fi o intamplare. Imi irita caile nazale si sinusurile. M-am uitat pe rezumat: AHI 3.4, CAI 1.7 deci au fost episoade si asa dar mult mai putine. Presiunea din momentul cand am intrerupt si m-am trezit era de 9.5 plecata de la 5. Temperatura camerei cam 25 iar umiditatea vreo 56%. Trebuie sa-mi iau o masca faciala, e clar. Nu o suport pe-asta si trebuie neaparat sa folosesc APAP-ul pe care probabil, ca si tine il voi transforma in CPAP la o presiune constanta convenabila, prin incercari.
Asadar, am 3 cauze majore de FiA:
-apneea de somn
-balonarile postrandiale si hernia hiatala asociata
-hipoglicemiile tranzitorii care survin pe neasteptate si depind probabil de anumite deprinderi alimentare nesanatoase
Cam asta ar fi. Trebuie sa fiu mai atent si mai hotarat sa tin lucrurile sub control! happy
Postează răspuns 

Săritura forum:

Utilizator(i) care navighează în acest subiect: 1 Musafir(i)