Postează răspuns 
 
Evaluarea subiectului:
  • 0 voturi - 0 în medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Acidocetoza si coma diabetica
07-01-2011, 09:12 PM
Mesaj: #1
Acidocetoza si coma diabetica
Acidocetoza si coma diabetica

Informatiile care atesta existenta unui diabet zaharat depistat anterior sau al tabloului clinic al acestuia (polidipsie, poliurie, polifagie) sunt deosebit de utile pentru orientarea diagnosticului.
Factorii declansatori cei mai frecventi sunt - sistarea tratamentului hipoglicemiant, post prelungit, inflamatii si infectii(viroze, amigdalite,pneumonii, otomastoidite, abces dentar), efort fizic sau psihic excesiv, traume psihice, interventii chirurgicale, avort, traumatisme, gastroenterite acute.
Coma se instaleaza lent, progresiv, in cateva ore sau zile, fiind precedata de o faza de precoma (acidoza, acidocetoza).
Precoma se manifesta prin: anorexie,sete, epigastralgii, varsaturi, astenie, apatie, somnolenta, confuzie mintala, dispnee cu polipnee.Limba este uscata, rosie, “prajita”.Faciesul este supt, palid, roz, cu ochii hipotoni, infundati in orbite.Halena este caracteristica(miros de acetona, miros acrisor de mere putrede).
Pentru confirmarea diagnosticului se determina glicemia, glicozuria si cetonuria, hematocrit, azotemia, ionograma, rezerva alcalina.Bolnavii cu cetoza, precoma sau coma diabetica trebuie spitalizati de urgenta in servicii cu posibilitati de investigatie corespunzatoare.
Se administreaza de urgenta insulina cristalina 50 U inj. i.v. si 50 U inj. s.c.Se instituie cateter venos pentru perfuzii si sonda uretrala permanenta.Se injecteaza de la inceput 800-1000 ml solutie clorura de sodiu in parti egale si bicarbonat de sodiu.
In cursul transportului, bolnavul trebuie insotit de personal calificat care va administra in continuare, in raport de starea clinica, cate 50 U insulina i.v., la 30-60 min. interval, pana la trezirea bolnavului.In cazul aparitiei semnelor de hipoglicemie (transpiratii, agitatie psihomotorie) se injecteaza i.v. 20-40 ml glucoza 30%.Pacientul va fi preluat de serviciul de specialitate din cadrul unitatii sanitare unde este transportat.

Piatra de încercare a caracterului omenesc este timpul. (Menander)
Găseşte toate mesajele acestui utilizator
Citaţi acest mesaj într-un răspuns
Postează răspuns 


Săritura forum:


Utilizator(i) care navighează în acest subiect: 1 Musafir(i)